פרנקנשטיין; או, פרומתאוס המודרני
- הקדמה -
בשנת 1818, נערה בשם מרי שלי נוסעת עם בעלה המשורר, פרסי ביש שלי, לבקר את בעלה של אחותה החורגת ליד אחוזת פרנקנשטיין (בז'נבה), לורד ביירון. בשביל להעביר את הזמן, לורד ביירון מציע לפרסי, מרי ולרופא שלו, ג'ון פולידורי, להתחרות בכתיבת סיפורי רוחות. לאחר ימים של מחשבה, מרי חולמת על דמות של אדם גדול שנראה מזוויע, כאילו נבנה מחלקים של בני אדם אחרים. אחרי שיחות מרובות שהיו לה עם אותה חבורה על גלוון (אתחול של שרירים או גוף על ידי מתן שוקים חשמליים) והנסתר (העל-טבעי), מרי שלי כותבת את פרנקנשטיין, סיפור שיזכר לימים.
ב"פרנקנשטיין", מסופר לנו על ויקטור פרנקשטיין, אדם מומחה בכימיה שלאחר מות אימו לקח על עצמו משימה: ליצור אדם מחדש. הוא הולך בלילה לבית הקברות ולבתי המטבחיים, אוסף חלקים. הוא בוחר את החלקים הטובים ביותר, היפים ביותר, אבל בכל זאת היצור שהוא בונה נראה צהבהב ומגעיל. ויקטור הולך לקרוא לחבר לראות את היצירה שלו, לשאול לדעתו, אבל כשהוא חוזר - היצור נעלם. בגרסה המקורית לא מוסבר לנו למה, אבל לאחר שכתובים של מרי נכתב כי ויקטור התנסה בגלוון על אותו יצור, וזה למה התעורר לחיים.
איך אותה נערה, בגיל 18, כתבה ספר שישנה את התפיסה המודרנית על אימה - ומה הקשר לפרומתאוס? בשביל זה נצטרך להבין את דמותו של ויקטור פרנקנשטיין, הדמות הראשית בספר, דרך משפטים מרכזיים בסיפור ותקציר העלילה.
- פרומתאוס המודרני -
"פרומתאוס המודרני" הוא מונח שנלקח מאמירותיו של האחד והיחיד, עמנואל קאנט. עמנואל קאנט היה פילוסוף מתנועת ההשכלה, התעסק באתיקה, מטאפיזיקה וכל היוצא בכך. עמנואל קאנט, שהיה מרותק ממחקריו של בנג'מין פרנקלין על חשמל - כינה אותו כ"פרומתאוס של הזמנים המודרניים". ההתעסקות של ויקטור פרנקנשטיין בליצור את האדם והשימוש בחשמל זיכתה אותו לכינוי דומה, פרומתאוס המודרני. בשביל להבין למה דווקא נבחרה דמותו של פרומתאוס להיות בכותרת המשנית של סיפורו של פרנקנשטיין, עלינו להבין עוד את המיתוס על פרומתאוס. כשנבין אותו יותר, נבין כי ויקטור פרנקנשטיין ראוי לשם "פרומתאוס".
פרומתאוס היה בנם של הטיטאן יאפטוס והנימפה אסיה. אחיו מנו את אטלס, אפימתאוס ומנויטיוס. אבחר להתמקד בסיפורם של פרומתאוס ואפימתאוס, מפאת רלוונטיות. פרומתאוס (תרגום מילולי: מחשבה מראש) ואפימתאוס (באופן מילולי: אחרית-מחשבה, מחשבה לאחר מעשה) לא צודדו בטיטאנים במהלך המלחמה של האלים האולימפיים בטיטאנים, ולכן זכו בפרס מזאוס, מלך האלים: לאכלס את העולם וליצור נתינים לזאוס. זאוס נתן להם מתנות מסוימות לחלק לברואים החדשים, שיפרידו אותם אחד מהשני. אפימתאוס הצליח ליצור אך ורק צורות מגושמות, אך בזכות המתנות הפכו לחיות שאנחנו מכירים כיום. פרומתאוס לש מים ואדמה ימים כלילות, ובסופו של דבר יצר את האדם. בזמן שהאדם היה מוכן, אפימתאוס נתן את כל המתנות - וכמו ב"סבתא בישלה דייסה", לאדם לא נשאר. פרומתאוס נתן לאדם מתנה שתגן עליו מיצורים אחרים ומהלא-נודע, הוא נתן להם את האש. לאחר ריב מטופש שהיה לזאוס עם בני האדם, הוא לקח מהם את האש. המתנה היחידה שניתנה להם. פרומתאוס הרגיש חמלה לאדם, שנותר בודד ומחוסר הגנה. הוא גנב ניצוץ של אש מהשמש, ונתן אותו לבני האדם. זאוס העניש אותו על כך, וקשר אותו לצוק. בכל בוקר הגיע עיט ואכל את הכבד שלו, ובמהלך הלילה צמח הכבד מחדש וחוזר חלילה, עד שיום אחד גיבור, המתואר כ"שזוף מכולם", בא להצילו, ושמו הוא הרקולס. אבל הוא? הוא מסיפור אחר.
בסיפור של "פרנקנשטיין" אנחנו לומדים שכמו פרומתאוס - גם ויקטור יוצר את האדם. הוא נותן לו את מתנת החיים, ומוליד אותו באמצעות חשמל - מה שלטענת רבים החליף את האש כתגלית המרכזית ששינתה את חיינו בעת המודרנית. ויקטור פרנקנשטיין, כמו בסיפור הטראגי של פרומתאוס, נענש אף הוא בגלל שחומל על היצירה שלו. הפעם, מאזן הכוחות משתנה, והאלים שמענישים אותו הם לא אחרים מבני אדם, כמוני כמוכם. הדבר בוחן בפעם הראשונה את האדם כדמות כל-יכולה, שיכולה לכבוש את המוות, ואנחנו התגלינו כדבר שמפחיד את עצמנו יותר מכל. אנחנו לא פרומתאוס, אנחנו לא מלאים בחמלה. אנחנו מפחדים מכל מה שמאיים עלינו, כל מה שנראה לנו זר -- אבל את הנקודה הזו נדקור עוד בהמשך. הנקודה היא שעם המודרנה, יכולות האדם גדלו ועכשיו שאלות שאולי גדולות מאיתנו ניצבו בפנינו. ויקטור פרנקנשטיין, דמות בדיונית שניצבת בערך בתחילת אותה מהפכה, זוכה לכינוי "פרומתאוס המודרני" כי הוא כזה, לא מלאך ולא שרף - אדם אחד מספיק מטורף.
- המפלצת האמיתית של פרנקנשטיין -
האמת היא שהשעה מאוחרת, ואני מזדקן. אני מתחיל להיות עייף באחת-עשרה וחצי. אז אני מפרסם את האשכול, מניח אותו לכרגע. אערוך אותו בהמשך, בינתיים תהנו מאשכול בלתי גמור, מבטיח לסיים אם הפורום לא ימחק שוב.
דרך אגב, ניסיתי משהו מעניין ולמקד קצת את העיניים בזה שאני מדגיש כל מיני מילים. תגידו אם עבד אני מניח